Q&A: Lawson, MacArthur, Mohler, and Sproul

A questions and answers session with Drs. Steven Lawson, John MacArthur, Albert Mohler and R.C. Sproul.

Questions:

1. Dr. MacArthur, can you tell us about the Shepherds Conference? (1:09)
2. How do you explain the term “Reformed” to a someone unfamiliar to Reformed teaching? (2:34)
3. Is our still heart deceitfully wicked after we are born again? (4:47)
4. How should I share the gospel when it could cost me my job? (7:08)
5. Is it biblical to say God “loves you” to believers and nonbelievers alike? (9:32)
6. What does it mean when we confess that Jesus has a reasonable soul? (13:05)
7. Dr. MacArthur, you spoke at 2016 Shepherds Conference about clergy malpractice. What did you mean by that? (17:08)
8. How can I best prepare students to live their faith out in public schools? (19:17)
9. How do I counsel a Reformed mother who is married to a Roman Catholic? (22:25)
10. With the rise of seeker-sensitive churches, how do we understand biblically ‘seeking’ God? (25:02)
11. How do you define a false teacher? How much error is needed before they are considered false? (32:23)
12. How is the current cultural climate forcing the “mushy middle” out of the church? (35:55)
13. Giving the failure of ecumenical movements, how do you promote unity in doctrine? (37:59)

R. C. Sproul: Question and Answer Session

Questions:

01:50 In Psalm 18, David said, “The Lord dealt with me according to my righteousness; according to the cleanness of my hands he rewarded me.” Was David there making the case for salvation by works?

02:30 I heard you take exception to the bumper sticker saying, “God says it, I believe it, that settles it.” Can you explain what is wrong with this?

02:54 What does God want most from us?

03:09 Are faith and belief the same thing?

03:35 Since God is omnipresent, does He manifest His presence in Hell or does He keep His presence from there?

Continue reading

Mohler, Nichols, Sproul, and Thomas: Questions & Answers

A questions and answers session with Drs. Albert Mohler, Stephen Nichols, R.C. Sproul, and Derek Thomas.

Questions:

“No man knows the day or the hour concerning the second coming, not even the Son of man.” Does Jesus know now? (01:01)
What does it mean when we say that Christ had a “reasonable” soul? (06:01)
“Without the shedding of blood there is no forgiveness of sins.” Why does it take blood and not some other substance? (06:53)
Why was Jesus in the grave for only three days? (09:38)
Since the Reformers were fallible sinners, can we trust their view of sola Scriptura? (11:13)
Should church discipline be considered a mark of a true church? (20:31)
Was the Reformation part of the Renaissance and if so, how did it relate to the Enlightenment? (22:55)
When was the church born? (30:45)
Are we experiencing a new kind of reformation in the evangelical church worldwide? (32:18)
There is concern for the millennial generation not embracing biblical Christianity. What is the root cause of this and how should the church respond? (36:07)
What role does our holiness and personal sanctification have in our witness to this darkened world? (41:53)

http://ligonier.org

C. H. Spurgeon: A Puritan Catechism

Compiled by C. H. Spurgeon


I am persuaded that the use of a good Catechism in all our families will be a great safeguard against the increasing errors of the times, and therefore I have compiled this little manual from the Westminster Assembly’s and Baptist Catechisms, for the use of my own church and congregation. Those who use it in their families or classes must labour to explain the sense; but the words should be carefully learned by heart, for they will be understood better as years pass.


May the Lord bless my dear friends and their families evermore, is the prayer of their loving Pastor. C. H. Spurgeon

Study to shew thyself approved unto God, a workman that needeth not to be ashamed, rightly dividing the word of truth (2 Tim. 2:15)


Question 1. What is the chief end of man?
ANSWER. Man’s chief end is to glorify God (1 Cor. 10:31), and to enjoy him forever (Ps. 73:25-26).

Question 2. What rule has God given to direct us how we may glorify him?
ANSWER. The Word of God which is contained in the Scriptures of the Old and New Testaments (Eph. 2:20; 2 Tim. 3:16) is the only rule to direct us how we may glorify God and enjoy him (1 Jn. 1:3).

Question 3. What do the Scriptures principally teach?
ANSWER. The Scriptures principally teach what man is to believe concerning God, and what duty God requires of man (2 Tim. 1:13; Eccl. 12:13).

Question 4. What is God?
ANSWER. God is Spirit (Jn. 4:24), infinite (Job 11:7), eternal (Ps. 90:2; 1 Tim. 1:17), and unchangeable (Jas. 1:17) in his being (Exod. 3:14), wisdom, power (Ps. 147:5), holiness (Rev. 4:8), justice, goodness and truth (Exod. 34:6-7).

Question 5. Are there more Gods than one?
ANSWER. There is but one only (Deut. 6:4), the living and true God (Jer. 10:10).

Question 6. How many persons are there in the Godhead?
ANSWER. There are three persons in the Godhead, the Father, the Son, and the Holy Spirit, and these three are one God, the same in essence, equal in power and glory (1 Jn. 5:7; Matt. 28:19).

Question 7. What are the decrees of God?
ANSWER. The decrees of God are his eternal purpose according to the counsel of his own will, whereby for his own glory he has foreordained whatever comes to pass (Eph. 1:11-12).

Question 8. How does God execute his decrees?
ANSWER. God executes his decrees in the works of creation (Rev. 4:11), and providence (Dan. 4:35).

Question 9. What is the work of creation?
ANSWER. The work of creation is God’s making all things (Gen. 1:1) of nothing, by the Word of his power (Heb. 11:3), in six normal consecutive days (Exod. 20:11), and all very good (Gen. 1:31).

Question 10. How did God create man?
ANSWER. God created man, male and female, after his own image (Gen. 1:27), in knowledge, righteousness, and holiness (Col 3:10; Eph. 4:24) with dominion over the creatures (Gen. 1:28).

Question 11. What are God’s works of providence?
ANSWER. God’s works of providence are his most holy (Ps. 145:17), wise, (IsAnswer. 28:29) and powerful (Heb. 1:3), preserving and governing all his creatures, and all their actions (Ps. 103:19; Matt. 10:29).

Question 12. What special act of providence did God exercise toward man in the state wherein he was created?
ANSWER. When God had created man, he entered into a covenant of life with him, upon condition of perfect obedience; (Gal. 3:12) forbidding him to eat of the tree of the knowledge of good and evil, upon pain of death. (Gen. 2:17)

Question 13. Did our first parents continue in the state wherein they were created?
ANSWER. Our first parents being left to the freedom of their own will, fell from the state wherein they were created, by sinning against God, (Eccl. 7:29) by eating the forbidden fruit (Gen. 3:6-8).

Question 14. What is sin?
ANSWER. Sin is any want of conformity to, or transgression of the law of God (1 Jn. 3:4).

Question 15. Did all mankind fall in Adam’s first transgression?
ANSWER. The covenant being made with Adam, not only for himself but for his posterity, all mankind descending from him by ordinary generation, sinned in him, and fell with him in his first transgression (1 Cor. 15:22; Rom. 5:12).

Question 16. Into what estate did the fall bring mankind?
ANSWER. The fall brought mankind into a state of sin and misery (Rom. 5:18).

Question 17. Wherein consists the sinfulness of that state whereinto man fell?
ANSWER. The sinfulness of that state whereinto man fell, consists in the guilt of Adam’s first sin (Rom. 5:19), the want of original righteousness, (Rom. 3:10) and the corruption of his whole nature, which is commonly called original sin (Eph. 2:1; Ps. 51:5), together with all actual transgressions which proceed from it (Matt. 15:19).

Question 18. What is the misery of that state whereinto man fell?
ANSWER. All mankind, by their fall, lost communion with God (Gen. 3:8, 24), are under his wrath and curse (Eph. 2:3; Gal. 3:10), and so made liable to all the miseries in this life, to death itself, and to the pains of hell for ever (Rom. 6:23; Matt. 25:41).

Question 19. Did God leave all mankind to perish in the state of sin and misery?
ANSWER. God having, out of his good pleasure from all eternity, elected some to everlasting life (2 Thess. 2:13), did enter into a covenant of grace to deliver them out of the state of sin and misery, and to bring them into a state of salvation by a Redeemer (Rom. 5:21).

Question 20. Who is the Redeemer of God’s elect?
ANSWER. The only Redeemer of God’s elect is the Lord Jesus Christ (1 Tim. 2:5), who being the eternal Son of God, became man (Jn. 1:14), and so was and continues to be God and man, in two distinct natures and one person for ever (1 Tim. 3:16; Col. 2:9).

Question 21. How did Christ, being the Son of God, become man?
ANSWER. Christ, the son of God, became man by taking to himself a true body (Heb. 2:14), and a reasonable soul (Matt. 26:38; Heb. 4:15), being conceived by the power of the Holy Spirit in the Virgin Mary, and born of her (Lk. 1:31, 35), yet without sin (Heb. 7:26).

Question 22. What offices does Christ execute as our Redeemer?
ANSWER. Christ as our Redeemer executes the offices of a prophet (Acts 3:22), of a priest (Heb. 5:6), and of a king (Ps. 2:6), both in his state of humiliation and exaltation.

Question 23. How does Christ execute the office of a prophet?
ANSWER. Christ executes the office of a prophet, in revealing to us (Jn. 1:18), by his Word (Jn. 20:31), and Spirit (Jn. 14:26), the will of God for our salvation.

Continue reading

Shepherds’ Conference 2016 Q&A

Another great Q&A – session, with questions ranging from, “The importance of diving deep into the Word of God” to “the job of a pastoral minister”, and many in between. Albert Mohler, Ligon Duncan and John MacArthur, also give us some great insight, about, “what is means to be biblically grounded in a liberal age”. I would recommend this session to anyone, that thirsts for a clear understanding of, what is means to be standing for truth in society.